Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?
Kuchnia włosa jest przez wielu uznawana za jedną z najlepszych na świecie - to w końcu z niej wzięła się uwielbiana przez wielu z nas pizza, czy spaghetti po bolońsku. Kuchnia Włoska posiada swoje określone cechy, które pozwalają odróżnić ją od innych zagranicznych gastronomii.
Cechy charakterystyczne kuchni włoskiej
Jednym z wyznaczników kuchni włoskiej jest stosowanie dużej ilości przypraw oraz warzyw. Ze względu na charakter tamtejszych ziem, w kuchni włoskiej często pojawiają się owoce morza, a także cebula, oliwki, pomidory oraz oliwa z oliwek. Dzięki zawartości składników odżywczych w tych wszystkich produktach, kuchnia włoska jest uznawana za jedną z najzdrowszych. Natomiast smak poszczególnych potraw nadaje jej miano jednej z najpyszniejszych – przywiązanie Włochów do świeżości oraz lokalności produktów, które często decydują o smaku danej potrawy, są powszechnie znane. kuchnia włoska posiada wiele odmian różniących się od siebie w zależności od regionu. Wspólną dla nich cechą jest obecność przypraw takich ja bazylia, oregano, pieprz, estragon oraz tymianek. Włochy podzielone są na 20 różnych regionów, z których każdy posiada charakterystyczny dla siebie przysmak. Podczas gdy na północy Włosi zajadają się ryżem oraz stosują powszechnie masło, to Południe znane jest ze swej miłości do makaronów oraz oliwy z oliwek. Sztandarowe dania Włoch to oczywiście spaghetti, czyli przysmak pochodzący z Bolonii, a także pizza posiadająca swe korzenie w Neapolu.

Oczywiście Włosi znani są również z dań słodkich, czyli deserów, wśród których rolę najważniejszą posiada panna cotta oraz tiramisu. Warto wspomnieć, że typowa włoska uczta składa się z przystawki, dania pierwszego, dania głównego, po którym na koniec posiłku idzie deser. Nie sposób zapomnieć o poszczególnych włoskich przysmakach, takich jak chociażby parmezan – jeden z najlepszych serów na świecie. Na koniec posiłku polecamy skosztowanie pysznego włoskiego wina, znanego pod nazwą chianti.